Reseapotek för Burma / Myanmar.
Förutom att man i god tid bör se om sina vaccinationer är det alltid bra att ha med sig ett litet reseapotek för de vanligaste tänkbara åkommorna och dessutom veta hur det används. Det går naturligtvis att inhandla medicin i Myanmar men det kan vara svårt att veta precis vad man får, speciellt som en hel del förfalskade produkter cirkulerar. Man ska också vara medveten om att vad som här hemma skulle anses som ett bagatellartat sår, i tropikerna kan utvecklas till en livshotande infektion bara på någon dag.
Ett bra basapotek kan till exempel innehålla:
- Aspirin/Magnecyl för tillfällig smärtlindring.
- Preparat mot turistdiarré.
- Betadine eller annat effektivt medel för rengöring av sår.
- Någon form av antibiotika.
- Vattenreningstabletter eller dylikt (det räcker i regel med något klorbaserat men vill man ha hundraprocetigt skydd kan man inhandla lämpligt jodkoncentrat på apoteken i Sverige).
Själv brukar jag också stoppa i en liten tub tandkitt då en trasig tand eller tappad plomb kan spoliera vistelsen. Det är mycket glest mellan den sortens tandläkaremottagningar vi är vana vid och på landsbygden finns inga alls.
Även någon form av steriliserad ögontvätt samt en näve våtservetter, gärna desinficerande. I regel finns inget toapapper på landsbygden och oftast inte heller säkra tvättmöjligheter.
Är man allergiker så är en dos antihistamin samt cortisontabletter vid riktig kris en bra försäkring. Naturligtvis tar man dessutom med den medicin man vet man kan komma att behöva. Var bara försiktig med allt som kan misstänkas vara någon form av narkotikapreparat då det kan fastna i tullen. Ta med recepten.
Framför allt bör man tala med sin egen läkare om det finns några betänkligheter.Tyvärr är det väl så att svenska läkare i allmänhet vet rätt lite om tropiska sjukdomar av olika slag. Vaccinationscentralerna har en lista att gå efter när de ordinerar det som behövs, men dessvärre är inte heller de särskilt lokalt bevandrade.